Kulinarne skarby Polsko-Litewskiego pogranicza

Kulinarne skarby RegionuSękaczKindziukMrowiskoKartaczeSoczewiaki czyli Kakorai

Na Pograniczu Polski i Litwy

czyli

Kulinarne skarby Polsko-Litewskiego pogranicza

Kulinarne skarby Polsko-Litewskiego pogranicza, wprowadzenie. Terytorium, które zasięgiem swojego działania obejmuje Euroregion Niemen, od stuleci krzyżowały się, wzajemnie uzupełniając i dopełniając, kultury wielu narodów. Pośród wspaniałych lasów, urokliwych jezior i rzek żyli obok siebie Polacy, Litwini, Niemcy, Rosjanie, Tatarzy, Żydzi oraz przedstawiciele innych narodów, które historia z tych ziem zabrała. Dzięki tej różnorodności powstały niezwykłe dzieła literatury i sztuki, wznoszono urokliwe i nowatorskie obiekty architektoniczne. Ziemie tętniły i nadal tętnią życiem.

Różnorodność ta odnajduje również swoje odbicie w innym rodzaju sztuki, w sztuce kulinarnej. Tak powstały kiszka ziemniaczana i kindziuk, kartacze i soczewiaki, sękacz i miodówka, które do dzisiejszego dnia skosztować można na miejscowych stołach. Wiele z tych potraw dawniej gościło na stołach królewskich i cesarskich dworach, a dziś niewątpliwe godne są uwagi największych smakoszy całego świata.

Strony te niechaj będą dla Was pomocne w poznawaniu naszego regionu nie tylko przez pryzmat widoków ale także smaków. A jeśli naprawdę zapragniecie nas odwiedzić to będziecie mieli wiedzę co chcecie u nas znaleźć co zobaczyć a czego skosztować 😉

Zapraszam Serdecznie na opowieści pod hasłem, Kulinarne skarby Polsko-Litewskiego pogranicza

 
%d bloggers like this: