Soczewiaki czyli Kakorai

Kulinarne skarby RegionuSękaczKindziukMrowiskoKartaczeSoczewiaki czyli Kakorai


Soczewiaki czyli Kakorai to niewielkie pierożki z farszem z soczewicy lub grochu bądź kapusty kiszonej, wielkości ok. 10 cm. Jako danie obiadowe podaje je się z zasmażką lub same jako przekąskę.

Soczewiaki czyli Kakorai
Soczewiaki czyli Kakorai

Soczewiaki zazwyczaj przyrządzało się w niedzielę, gdyż jest to potrawa pracochłonna, a właśnie w niedzielę gospodynie mają najwięcej czasu. Właśnie pracochłonność tej potrawy sprawiła, że dawniej na wsiach podawało je się najczęściej zimą, kiedy nie było tyle pracy w gospodarstwie i na polu.

Soczewiaki czyli Kakorai to stara potrawa, uważana kiedyś za typową potrawę ubogich ludzi. Obecnie, podawana w ulepszonej wersji – do farszu dodaje się zasmażkę. Z biegiem czasu uproszczono też produkcję – pieczenie można zastąpić smażeniem, tłuczenie ziemniaków natomiast kilkakrotnym zmieleniem w maszynce. Soczewiaki mogą być daniem głównym albo przekąską w ciągu dnia i nocy (dopisek admina 😆 ). Je się na gorąco, od razu po upieczeniu albo odgrzane na patelni. Mogą być traktowane jako paszteciki i podawane z barszczem czerwonym. Soczewiaków nie przechowuje się długo. Jeżeli posiada się piec, można je trzymać w duchówce – matalowym pojemniku wbudowanym w piec, który utrzymuje ciepło.

Prawdziwe, robione tradycyjną metodą soczewiaki do dziś można skosztować na ziemiach sejneńskiej i suwalskiej.

Soczewiaki czyli Kakorai – Składniki

Ciasto:

  1. ziemniaki
  2. mąka pszenna
  3. jajka

Farsz:

  1. soczewica
  2. sól i pieprz
  3. cebula i wędzonka na zasmażkę

Przyrządzanie:

Ciasto:

  1. gotowanie ziemniaków w mundurkach
  2. trzykrotne zmielenie ich w maszynce do mięsa (dawniej tłukło się je specjalnym tłuczkiem w drewnianej dzieży, do uzyskania masy – była to praca dla mężczyzn)
  3. dodanie jajek i łyżki mąki do masy ziemniaczanej
  4. formowanie z ciasta niewielkich kulek i spłaszczenie ich do postaci niewielkiego placka
  5. nadziewanie ciasta farszem z soczewicy i sklejanie niewielkich pierożków (ok. 10 cm)
  6. pieczenie w piecu lub piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut, na blaszce wysypanej mąką (obecnie często zamiast pieczenia, smażenie w głębokim tłuszczu, na patelni)

Farsz:

  1. soczewicę najlepiej namoczyć przez całą noc poprzedzającą przygotowanie potrawy
  2. gotowanie soczewicy
  3. doprawienie solą i pieprzem (tradycyjnie), dodatkowo również zasmażką z cebuli i wędzonki (wersja na bogato)

Soczewiaki czyli Kakorai

 

 

Jargi

Chciałbyś coś dodać a może skrytykować lub pochwalić? Śmiało tutaj możesz wszystko.

%d bloggers like this: