Mrowisko czyli słodki przysmak

Kulinarne skarby RegionuSękaczKindziukMrowiskoKartaczeSoczewiaki czyli Kakorai

Skruzdėlynas / Mrowisko czyli słodki przysmak

Mrowisko czyli słodki przysmak to bardzo słodkie ciasto. Wyglądem przypomina ułożony kopiec z cieniutkich, pociętych w nieregularne kształty faworków, polanych sosem miodowym i posypanych bakaliami i makiem. Wyjątkowo słodki smak osiąga się przez użycie miodu do scalenia kopca, samo ciasto bowiem ma smak słonawy. Kolor ciasta zależy od koloru żółtek w użytych do wyrobu jajkach. Dobrze wysmażone i uformowane mrowisko powinno zachować lekkość i kruchość pomimo dodatku lepkiego sosu miodowego. Wielkość stożka zależy od upodobań konsumentów oraz od średnicy talerza, na którym jest ułożony. Delikatny wygląd i niewielka waga ciasta nie idą w parze z jego ciężkostrawnością.

Mrowisko

Przepis na ten produkt pochodzi z Litwy. Na terenach polskich przez wiele wieków funkcjonował pod nazwą kopiec. Ostatecznie jednak przyjęła się nazwa Mrowisko, ponieważ ciasto posypane jest makiem, przypominającym mrówki w mrowisku. Legenda głosi, że nową nazwę nadano kopcowi podczas hucznej staropolskiej biesiady.

By Mrowisko miało ładny, ciemny złoty kolor gospodynie używają jajek z własnego gospodarstwa. Jajka takie mają żółtka o intensywnym kolorze, w przeciwieństwie do jasnych żółtek jaj fermowych. Dawniej do smażenia używano gównie smalcu. Obecnie powszechnie dostępny olej pozwala na błyskawiczne smażenie rozwałkowanych i pokrojonych kawałków ciasta bez nadmiernego nasiąkania tłuszczem. By ciasto było bardziej kruche oraz by łatwiej się rozwałkowywało pod koniec wyrabiania dodawana jest odrobina oleju – unika się dzięki temu konieczności częstego posypywania mąką stolnicy podczas rozwałkowania ciasta. Do polania mrowiska najlepiej nadaje się samodzielnie wyrabiany miód z mniszka lekarskiego – mleczu.

Dawniej mrowisko przygotowywane było tylko z okazji świąt bądź ważnych uroczystości. Dzisiaj przygotowywane jest częściej, a w restauracjach pogranicza Polsko-Litewskiego dostępne jest cały rok.

A więc przygotowujemy – Mrowisko czyli słodki przysmak

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 5 jajek 3 szklanki mąki pszennej
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 25 g płynnego miodu
  • pół szklanki ziaren maku pół szklanki żurawiny lub rodzynek

Całe jajka delikatnie rozbijamy trzepaczką. Następnie dodajemy do przesianej mąki i wyrabiamy ok. pół godziny, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite.
Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. następnie kroimy wzdłuż tworząc pasy i kroimy w poprzek, aby powstały kawałeczki ciasta. Smażymy na dosyć mocno rozgrzanym oleju, aż lekko się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku do połączenia.
Paski ciasta układamy warstwami, każdą polewając delikatnie mieszanką miodowo-maślaną. Lekko obsypujemy makiem. Postępujemy tak dokładnie z każdą warstwą. Przygotowaną piramidę dekorujemy gdzieniegdzie żurawiną i zostawiamy do kilka godzin do zastygnięcia polewy.

Smacznego

 
Jargi
%d bloggers like this: