Gałki Rybne

| Kulinarne Skarby Polsko-Litewskiego Pogranicza |

Gałki Rybne

Žuvies kukuliai, Fish balls, Fischkugeln, Gałki Rybne

Gałki RybneGałki rybne to charakterystyczna potrawa mazurska. Gałki to kulki (5 – 7 cm średnicy) z mielonego mięsa rybiego, gotowanego w zagęszczonym śmietaną rosole i ewentualnie mąką rosole rybnym. Można je zrobić zarówno z dużych, wyfiletowanych ryb (np. ze szczupaka), jak również z małych płoci pozbawionych ogonków, płetw i łbów. Sekret smaku tej potrawy tkwi w dużej ilości użytych warzyw. Gałki można również usmażyć na oleju, jednak wtedy potrawa nie jest już lekkostrawna.

Gałki rybne są potrawą dosyć pracochłonną, więc nie przygotowuje się jej bardzo często. Jednak nie jest też potrawą odświętną. By danie było naprawdę smaczne i pożywne wszystkie warzywa powinny pochodzić z własnego gospodarstwa. Ze względu na smak szczególnie ważna jest pietruszka – nadaje gałkom i rosołowi słodyczy. Natomiast starta marchewka nadaje potrawie ładnego żółtawego koloru.

Składniki

Gałki

  1. ryba
  2. warzywa: marchew, por, pietruszka,cebula,koperek,natka
  3. jajko
  4. pieprz i sól
  5. opcjonalnie boczek

Rosół

  1. Szkielet z ryby,
  2. włoszczyzna,
  3. sól

Receptura

Gałki:

  1. oczyszczenie i wyfiletowanie ryby ( jeżeli są to płocie – obcięcie ogonów, płetw i łbów)
  2. zmielenie ryby (z ewentualnym dodatkiem boczku)
  3. pokrojenie w drobną kostkę pietruszki, cebuli, pora, selera, natki pietruszki
  4. starcie marchewki
  5. dodanie warzyw do zmielonej ryby
  6. dodanie jajka
  7. przyprawienie solą i pieprzem
  8. uformowanie gałek
  9. ugotowanie kulek w rosole (20 – 25 minut) i ewentualnie zabielenie śmietaną i czasem odrobiną mąki.

Rosół:

  1. włożenie do wody szkieletu ryby
  2. dosolenie
  3. włożenie gałek i gotowanie przez 20 – 25 minut
  4. ewentualne zabielenie śmietaną i czasem odrobiną mąki

Gałki RybneMoje dziewczyny jak robią kulki rybne to nie zabielają ich śmietaną chyba że część odłożoną na tu i teraz. Pozostałe kuleczki lądują w słoikach układane na przemian z warzywami i zalane zalewą octową. Można je wcinać przez długi czas :).

 
Jargi

Chciałbyś coś dodać a może skrytykować lub pochwalić? Śmiało tutaj możesz wszystko.

%d bloggers like this: