Bliny

Bliny czyli Litewskie Blynai

BlinyBliny są typowym produktem pogranicza Polsko-Litewskiego. Mają złocistą barwę i są okrągłego kształtu. Ich średnica dochodzi nawet do 20 cm. W środku konsystencja ciasta (w kolorze jasnoszarym) jest dość luźna, a w wersjach z nadzieniem mięsnym – kolor mięsa jest jasno różowy. Obecnie smażone są na patelni, dawniej smażyło się je na rozgrzanych płytach pieców.

Składniki

  1. Zimniaki 1 kg
  2. Cebula 2 szt średnie
  3. Mąka kukurydziana (dawniej przygotowywało się również z gryczanej)
  4. Jajka
  5. Mięso
  6. Sól

Aby przygotować je należy

  1. Zetrzeć surowe ziemniaki i cebulę
  2. odlać sos (wodę) wydzieloną podczas ścierania
  3. wymieszać składniki, ziemniaki i cebulę
  4. dodać mąkę
  5. dodać jajka i sól
  6. Smażyć z obu stron na patelni

Bliny, tak jak kiedyś, podawane są ze słodką śmietaną, posypane szczypiorkiem lub cukrem w wersji bez mięsa. W wykwintniejszej wersji serwuje się je z kawiorem.

Wersja z mięsem

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajka, sól do smaku, wymieszać. Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, posolić do smaku, wymieszać. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką cieniutkie placki z masy ziemniaczanej , następnie palcami nakładamy cienką warstwę farszu, a na koniec na ten farsz znowu kładziemy trochę masy ziemniaczanej. Smażyć każdą stronę po około 4-5 minut. Podać polane na przykład kwaśną śmietaną.

 
Jargi
%d bloggers like this: